Kiedy już najemy się ich do syta prosto z kobiałki, warto użyć je do robienia deserów i ciast...
Dziś przepis na pyszny, delikatny mus z nutką orientu...
Wprawdzie jest dosyć kaloryczny, ale czy nie o to właśnie chodzi w deserach ... ♥
Ten deser nie sprawi nikomu trudności, a smak na długo pozostanie w ustach...
Przepis dla 4 osób
foto: Maja Bryning-Mazgaj |
foto: Maja Bryning-Mazgaj |
foto: Maja Bryning-Mazgaj |
foto: Maja Bryning-Mazgaj |
foto: Maja Bryning-Mazgaj |
foto: Maja Bryning-Mazgaj |
foto: Maja Bryning-Mazgaj |
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 500 g truskawek, 2 łyżki żelatyny, 125 g serka mascarpone,
1/3 szklanki cukru pudru, 10 goździków, 1/4 łyżeczki cynamonu,
5 łyżek wody, 5 łyżek soku z pomarańczy
Do przybrania: 100 ml śmietany 30-36 %, kilka truskawek
Przygotowanie
Żelatynę wymieszaj w rondelku z wodą, sokiem z pomarańczy i przyprawami. Odstaw na 15 minut. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój i zmiksuj. Namoczoną żelatynę zagotuj i ostudź. Goździki wyjmij. Truskawki połącz z cukrem, serkiem mascarpone i żelatyną, wymieszaj dokładnie. Rozlej do 4 naczyń. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, truskawkami, zmiksowanymi truskawkami lub po prostu listkiem melisy.
Smacznego !
1 komentarz:
pysznie wyglada mniam
marta
Prześlij komentarz