W zamrażalniku czekała na mnie ostatnia porcja kurek ....♥
Oczywiście najlepsze są świeże kurki, ale jak się nie ma co się lubi...
Cudowny aromat kurek i czosnku, w delikatnym sosie... przypomniał mi lato. Szczególnie te ostatnie, kiedy zajadaliśmy się pierogami z kurkami w Łebie ... ♥
Przepis prosty, bardzo aromatyczny.
Często dodaje również do niego białe wino, kiedy już się cebula zeszkli dodajemy kurki, wlewamy 100 ml białego wina, gdy alkohol odparuje dodajemy śmietanę jak w przepisie poniżej.
Zamiast kurek możecie użyć innych grzybów, np. maślaków.
Przepis na 2 talerze.
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 40 dag makaronu Tagliatelle, 25 dag kurek (mogą być mrożone),
1 mała cebula, 1-2 ząbki czosnku,
1/2 szklanki gęstej śmietany 22% ( u mnie 36%),
natka pietruszki, pieprz, sól, 2 łyżki masła, oliwa,
tarty parmezan
ew. 100 ml białego wina
Przygotowanie
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Kurki oczyść, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i podgotuj 2-3 minuty. Odcedź. Posiekaj cebulę, podsmaż na 2 łyżkach masła z dodatkiem kilku kropli oliwy, wtedy masło się nie przypali. Dodaj odcedzone kurki. Dla chętnych czas na dodanie białego wina. Duś na wolnym ogniu kilka minut. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do kurek, zalej śmietaną, wymieszaj i duś jeszcze ok. 2 minuty. Ciepły sos wymieszaj z makaronem, posyp dużą ilością natki i parmezanu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz