Lekkie, puszyste ciasto i truskawkowy aromat lata. Do tego dodatek wanilii...
Zrobienie tych pyszności zajmie mało czasu, jeśli tylko macie miękkie masło. Włączacie piekarnik i zanim się nagrzeje do 180°C ciasto zrobione. Napełniacie foremki i za 20 minut możecie cieszyć oko tym cudem... ♥
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 1/2 kostki miękkiego masła, 20 dag cukru,
18 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 jajka, 3/4 szklanki mleka,
15 dag truskawek, 1/2 banana,
1/2 laski wanilii (lub torebka cukru waniliowego),
1/2 łyżeczki soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180°C. Do foremek włóż papierowe papilotki.
Masło utrzyj z cukrem na puszysto, dodawaj po 1 jajku, cały czas ucierając. Dodaj ziarenka z wanilii lub cukier waniliowy i dokończ ucieranie. Gdy jajka dokładnie połączą się z masłem, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mleko i wymieszaj niezbyt dokładnie, żeby ciasto miało grudkowatą konsystencję.
Napełnij ciastem foremki do 1/3 wysokości. Połóż na wierzch pokrojone w kostkę owoce. Przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Po wyjęciu muffinki muszą ostygnąć co najmniej 20-30 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz