Łączna liczba wyświetleń

środa, 16 lipca 2014

Cytrynowe drożdżówki z twarogiem i jagodami...


Cały dzień na plaży.
Na śniadanie maliny. Na drugie śniadanie czereśnie. W porze obiadowej sucha bułka i małosolne.
W planach na obiadokolację tagliatelle z kurkami i gorgonzolą. Jest jeszcze jednak to ''coś'' co chodzi za mną cały dzień... ''Coś'' owocowego, lekko słodkiego z aromatem cytryny, cynamonu może...
Powrót do domu i szybki przegląd lodówki. Jagody. TAK!
Drożdżówki. Na ciepło. Na szybko. Nie czekałam nawet, aż ciasto wyrośnie, taka potrzeba była.

 





Przepis na 15 średnich drożdżówek

Składniki:   ciasto:  1 kg maki pszennej, 5 dag świeżych drożdży,
                             10 dag masła, 10 dag drobnego cukru,
                             0,5 litra mleka, skórka otarta z 2 cytryn, 1/4 łyżeczki soli,
                  farsz:   20 dag twarogu, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, cynamon,
                             1 szklanka jagód,
                             żółtko do posmarowania drożdżówek

Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mleko i podgrzej do 40 °C.
W małej misce rozdrobnij drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, mąki i 3 łyżki ciepłego mleka, przykryj ściereczką i odstawi na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i skórkę z cytryny. Wlej rozczyn z drożdży, mleko z masłem, wymieszaj składniki i wyrób ciasto.
Ja wygniatam ciasto drożdżowe zagniatając minimum 200 razy, ale 100 też wystarczy.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstawi na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, możesz użyć  piekarnika, ustawionego na minimalną temp.
Zrób farsz. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj cukier puder, cynamon do smaku i żółtko. Wymieszaj aż składniki się połączą.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, piekarnik nagrzej do 180 °C.
Ciasto podziel na 15 kulek. Z każdej kulki zrób ok. 0,5 metrowy wałek, skręć go i zawiń w ślimaka. końcówkę sklej dokładnie, zrób na środku drożdżówki wgłębienie. Drożdżówki przełóż na blachę wyłożona pergaminem. Do zagłębienia włóż łyżkę masy twarogowej i posyp 2 łyżkami jagód. Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Drożdżówki pieczemy 20-25 minut w 180 °C. Ja piekę na najniższym poziomie. 
Po wyjęciu drożdżówki dobrze jest studzić na kratce.



Smacznego !
Maja ♥

              

4 komentarze:

ILoveBake.pl pisze...

Wspaniałe letnie bułeczki :)

Bo(ro)n Appétit pisze...

Przepiękne i na pewno smaczne!Ach to lato! :)

Wszystko co kocham pisze...

Dziękuję!

smakiKariny.blog.pl pisze...

Cudnie wyglądają, i pewnie jeszcze lepiej smakują. Pozdrawiam :)