Żeberka wieprzowe często się nie pojawiają u nas na stole, są dla mnie trochę za tłuste..., ale jak mnie czasem najdzie to pochłaniamy naprawdę dużą porcję. Tym razem wykorzystałam do nich aromatyczny rozmaryn, który zmiękczyłam słodkimi owocami i miodem. Szara reneta, zielone winogrona i wędzona śliwka, składniki wyjątkowe do mięsa, które dzięki nim zyskało ciekawą słodycz.
Dla tych, którym tradycyjne żeberka się przejadły i chcą spróbować czegoś nowego... ♥
Zdjęcia moje słabe, ale sprzętu odpowiedniego nadal brak :)
Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, kilka gałązek świeżego rozmarynu lub rozmaryn suszony,
kilka wędzonych śliwek, 1-2 szare renety, kiść zielonych winogron,
Przygotowanie
Żeberka umyj, osusz. Potnij na mniejsze kawałki, np. co 2 kostki. Przygotuj marynatę: mód wymieszaj z musztardą i na koniec dodaj oliwę oraz świeży rozmaryn (listki lub całe gałązki). Gotową marynata natrzyj mięso i odstaw na co najmniej 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 170°C.
Umyj jabłka i winogrona. Jabłka pokrój w cząstki.
W naczyniu żaroodpornym ułóż żeberka, przekładając je na przemian owocami. Na wierzch możesz położyć jeszcze kilka gałązek rozmarynu.
Mięso piecz ok. 60 minut. Ja piekę 30-40 min. przykryte folią, a potem na 20 minut odkrywam żeby się ładnie przypiekły.
Żeberka najlepiej będą smakowały z lekką, zieloną sałatką lub surówką z buraczków.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz