Łączna liczba wyświetleń

piątek, 15 listopada 2013

Wątróbka z indyka ze śliwkami i cynamonem...



Czas na wątróbkę... Lubicie?! Co do smaku i zdrowia zdania są podzielone.
W naszym domu wątróbka jest lubiana. Jemy ją średnio raz na miesiąc...
Nie smażymy na patelni, pieczemy w piekarniku z różnymi dodatkami.
Dziś przepis na wątróbkę ze śliwkami i ... cynamonem.
Tak! Ze śliwkami, bo wkładam je ostatnio gdzie się da.
Z cynamonem, bo pasuje do śliwek i ... do mięsa też.
Przekonałam się o tym w zeszłym roku kiedy dostałam od koleżanki przepis danie z Indii: jagnięcina z cynamonem w roli głównej.
O tym, że cynamon można dodać do klopsików z mięsa przekonałam się również w Akademii Kulinarnej Fumenti, dzięki Kamilowi Sadkowskiemu. Teraz jestem odważniejsza w dodawaniu przypraw.
Więc kiedy już tą wątróbkę wstawiałam do piekarnika... w ostatniej chwili dodałam właśnie tej przyprawy. Stąd efekt










Składniki:   500 g wątroby z indyka, 250 g śliwek, 1 czerwona cebula,
                  świeżo mielony cynamon, pieprz, sól, mąka kukurydziana

Oczyszczoną z błonek i umytą wątróbkę osusz. Nagrzej piekarnik do 180 C. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wątróbkę oprósz mąką kukurydzianą, otrzep i ułóż w naczyniu żaroodpornym razem ze śliwkami i cebulą. Przypraw cynamonem, przykryj folią do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach zdejmij folię i piecz wątróbke jeszcze 5-10 minut.
Przed podaniem przypraw solą i czarnym pieprzem.



Smacznego !
Maja







2 komentarze:

Joanna pisze...

Wątróbkę lubię, nawet bardzo. Połączenie ze śliwkami i cynamonem nietypowe, ale ciekawe. Wątróbkę jem średnio 2 razy w miesiącu (uważam, że to świetne źródło żelaza) i kiedyś jadałam typowo z cebulką. Ostatnio robię z różnymi ziołami i orzechami. Muszę wypróbować Twojej ;) Czy można ją zrobić na patelni zamiast w piekarniku? Trochę się boję, że śliwki mogą się przypalić...

Anonimowy pisze...

W piekarniku na pewno śliwki się nie przypalą, ale na patelni też można, jak najbardziej, tylko proszę dodać śliwki później.