♥
Paszteciki... uwielbiane przez wszystkich. Te wykonane w domu zdecydowanie lepsze od każdych zakupionych. Wkładamy do nich co chcemy, zawijamy i za 15-20 minut mamy ulubioną przekąskę.
Na ciepło na zimno jak kto woli. Ja miałam dla kogoś zrobić z pieczarkami, niestety zapomniałam je kupić, więc wyjęłam z zamrażalnika ostatnią porcje kurek.
Wyszło coś nowego, efekt cudowny.
Delikatne kurki na maśle za aromatem wędzonego boczku i dodatkiem parmezanu. Pycha!
Składniki: 25 dag gotowego ciasta francuskiego, 15 dag wędzonego boczku,
30 dag kurek świeżych lub mrożonych, 1 cebula, parmezan,
1 ząbek czosnku, pieprz, sól, masło, 1 jajko
Przygotowanie
Kurki oczyść. Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek i boczek. Dodaj drobno posiekane kurki, przypraw sola i pieprzem. Ostudź farsz.
Ciasto francuskie rozłóż, pokrój w prostokąty, na każdy nałóż ostudzony farsz, posyp obficie tartym parmezanem.
Każdy prostokąt zawiń ''na zakładkę'' i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem sklejeniem do dołu.
Każdy pasztecik posmaruj z góry roztrzepanym białkiem z jajka.
Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Paszteciki można zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą na piknik. Można je również ponownie podgrzać w piekarniku w razie potrzeby.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz