Szybki sposób na domowy zakwas... z zapisków rodzinnych...
Żurek na domowym zakwasie na pewno będzie Wam smakował jak żaden inny. Nie wymaga wiele pracy więc warto spróbować.
Mąkę zalej ciepłą, przegotowaną wodą dokładnie wymieszaj. Przelej do glinianego naczynia (jeśli nie posiadasz niech będzie szklane, wtedy musi być zakryte ściereczką w ochronie przed światłem).
Dodaj ząbki czosnku, skórkę dobrego chleba razowego lub żytniego, takiego bez ulepszaczy.
Na koniec przypraw majerankiem.
Dodaj ząbki czosnku, skórkę dobrego chleba razowego lub żytniego, takiego bez ulepszaczy.
Na koniec przypraw majerankiem.
Pozostaw w ciepłym miejscu na kilka dni.
Z zakwasu ugotuj Żurek,
jeśli Ci nie skisł ...
jeśli Ci nie skisł ...
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz