Łączna liczba wyświetleń
wtorek, 12 lutego 2013
Sałatka śledziowa...
Podobną sałatkę jedliśmy u rybaka podczas zeszłych wakacji w Łebie.
Oczywiście mi nie wyszła tak pyszna, może dlatego, że w wakacje wszystko smakuje inaczej ... ♥
Nie wiem dokładnie co w niej było, ale mniej więcej tak...
Składniki: 1/2 kg solonych filetów ze śledzia, 1 słoik papryki w occie,
30 dag kiszonych ogórków, 2 cebule, pieprz, natka pietruszki (ew. koperek),
olej
Przygotowanie
W zależności od zasolenia śledzi, namocz je w zimnej wodzie na 0,5-1h, ja czasem nie moczę ich w ogóle, wszystko zależy od smaku.
Paprykę odsącz, pokrój w kostkę, to samo zrób z ogórkami. Cebulę obierz, przetnij na pół i pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
W misce układaj przemiennie odsączone, pokrojone śledzie i warzywa. Każdą warstwę skrop olejem i octem który pozostał po papryce. Na każdą warstwę również syp pieprz i natkę.
Pozwól sałatce poleżeć przynajmniej kilka godzin w lodówce, aż śledzie nabiorą smaku.
Smacznego !
Maja
Etykiety:
kiszony ogórek,
papryka w occie,
przepis,
przepisy,
ryba,
sałatka,
śledzie,
Święta,
Wielkanoc
Gdańsk, Polska
Gdańsk, Polska
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz