Powstała jak zwykle z tego co w lodówce. Minimum składników, ale za to jaka pyszna ... ♥
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: Ciasto: 20 dag maki pszennej, 10 dag maki kukurydzianej,
4 łyżki oliwy, 3 dag drożdży, ok. 200 ml wody,
1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli,
mąka kukurydziana do podsypywania
Farsz: 25 dag pomidorków koktajlowych, 15 dag sera camembert,
1 kulka sera mozzarella,
sos pomidorowy (lub ketchup, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki),
sól, pieprz, świeża bazylia
Przygotowanie
Podgrzej lekko wodę. Zrób rozczyn z drożdży, 2 łyżeczek mąki, łyżeczki cukru i połowy wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Obie mąki przesiej do miski, dodaj sól (ew. przyprawy), dokładnie wymieszaj. Usyp z mąki kopczyk, zrób wgłębienie i wlej rozczyn. Wymieszaj dokładnie z mąką. Następnie dodaj oliwę i resztę wody, wymieszaj. Przełóż ciasto na oprószoną kukurydzianą mąką stolnicę, wyrabiaj na gładkie, elastyczne ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, możesz dodać odrobinę oliwy.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przykryj ściereczką.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze przez chwilę, dodając mąki kukurydzianej jeśli będzie zbyt mokre. Z ciasta uformuj 1-2 pizze, o grubości ok. 0,5-1 cm. Możesz również ciasto wyłożyć na wysmarowaną oliwą blachę o dowolnym kształcie.
Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, następnie ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Na wierzch ułóż plastry sera camembert i plastry lub połówki pomidorków. Przypraw solą i pieprzem. Wstaw pizzę do piekarnika. Ja piekę na środkowym poziomie ok. 15-20 minut w zależności od grubości ciasta. Po upieczeniu posyp pizzę świeżą bazylią.
Smacznego !
2 komentarze:
Ładnie wygląda Twoja pizza i w dodatku zawiera takie pyszne składniki.
Super przepis na ciasto :)
Prześlij komentarz